Két éves előkészítő munkánknak köszönhetően a Microsoft Showcase School gyakorlóiskolái közé került intézményünk, az Európa 2000 Gimnázium.  A hírt magyarázhatnánk roppant szakmai kifejezésekkel is, de úgy hisszük: az, hogy mit jelent valójában a digitális oktatás (amire a járvány idején egyetlen nap alatt áttértünk!), az idei tanév második felében pontosan megmutatkozott.

A Microsoft Magyarország Kft. által indított program a digitális transzformációt állítja a középpontba. Ez azt jelenti, hogy a frontális oktatással szemben – ahol a tanár előadja a tananyagot, a diákok pedig figyelnek és jegyzetelnek –

a tanulók aktivitására, együttműködésére, a tudásmegosztásra és az informatikai eszközök használatára helyezi a hangsúlyt.

A tech óriás kezdeményezésében az a jó, hogy nem elvont módszereket mutat meg, hanem a való életben használható programokkal, alkalmazásokkal, technikákkal (számos multinacionális vállalatnál is a teams-t és OneNote-ot alkalmazzák) ismerteti meg a diákokat. Ez a szemlélet pedig beleillik iskolánk missziójába, miszerint nem pusztán az érettségire, hanem arra szeretnénk felkészíteni a diákjainkat, hogy biztonsággal eligazodjanak a munka világában, képesek legyen a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni és kreativitásukat a lehető legjobban hasznosítani, és végső soron: boldog felnőtté váljanak.

Igyekszünk szerények maradni, ennek ellenére az a tény, hogy két év alatt a Microsoft Showcase School országos szinten 11 gyakorló iskolája közé kerülhettünk – átugorva az inkubátor és a középhaladó iskola státuszt – komoly teljesítménynek számít.

Azaz, olyan bemutató iskolaként is működünk, ahová más intézmények pedagógusai, tantestületei látogatnak el azért, hogy megismerkedjenek a nálunk bevált módszerrel.

Ehhez a színvonalhoz igazodik a felszereltségünk is. Intézményünkben a Dell Magyarország Kft-vel való együttműködés jóvoltából minden diák saját laptopján dolgozhat, 2 Gbites WIFI hálózat biztosítja az internet elérést, az oktatáshoz használt videós anyagok LED TV-ken nézhetők meg, a papír alapúakkal szemben online tankönyvekből tanulhatnak tanulóink, akik a média ismereteket saját médiastúdiónkban sajátíthatják el.

Az infrastrukturális felkészültségünkről bárki meggyőződhet, aki ellátogat nyílt napunkra. Ám, arról, hogy a digitális oktatás hogyan működik a mindennapokban talán az ide járó diákok szülei tudnának a legtöbbet mesélni. Ugyanis a járvány ideje alatt még az eddigieknél is transzparensebbé vált munkánk, így a szülők közvetlen közelről láthatták, hogyan zajlik nálunk egy óra és hogy pedagógusaink milyen elképesztő mennyiségű egyéni fejlesztésű tananyaggal teszik érthetőbbé és szerethetőbbé a tudnivalókat. Nem véletlen, hogy ezt diákjaink is nagyra értékelik, amikor a kamaszokra jellemező lakonikussággal csak annyit mondanak: “tök jó ez a suli”.

Tehát, nem vagyunk extrém módon különlegesek, hanem pont ugyanolyanok vagyunk, mint világszerte az a 270 iskola, amely része a Microsoft Showcase School programjának.