A tavalyi évben iskolánk sorozatban ötödik külföldi gyakorlati programját teljesítette újabb 20 európás diák Görögországban. A korábban Leonardo Program néven futott európai uniós szakmai-tanulói mobilitási program folytatódott a 2016-os év szállodai szezonjában is. Az új nevén ERASMUS+-nak nevezett oktatási-gyakorlati program most már közel 10 éve biztosít 4-5 hónapos munka és tanulási lehetőséget diákjaink számára. A Kos és Korfu szigetein lévő 4 csillagos szállodák már régi partnereink, akik évről évre fogadnak vendéglátói szakmacsoportban, elsősorban pincér-felszolgáló munkakörben gyakornokokat.

A Tempus Közalapítvány által koordinált pályázatban közel 90.000 EUR-ós támogatást biztosít az Európai Bizottság iskolánknak, aki kiválasztja, felkészíti, kiutaztatja és a szállodákkal együttműködve foglalkoztatja a diákokat a májustól októberig tartó szezon során.

“A jövő legjobb vendéglátós gyakornokai” címet viselő programban a diákok komoly megmérettetésnek feleltek meg. Embert próbáló, közel 5 hónapos gyakorlati idejük során komoly fejlődésen és tapasztalatgyűjtésen mentek keresztül! Megtanultak élesben, minőségi munkaközegben dolgozni, miközben szakmai tapasztalataik révén fejlődtek. Idegen nyelvi tudásuk, társas kompetenciáik erősödtek, felnőtt emberré váltak a gyakorlati idő végére. A szakmai, idegen nyelvi és az anyagi haszon mellett személyiségük is kiteljesedett a program során.

A diákok személyes beszámolói és visszaemlékezési a program tervezőit-szervezőit arra sarkallják, hogy folyamatosan fejlesszék, javítsák a program minőségét és tágítsák a lehetőségek kereteit. A pozitív visszajelzések mindennél többet mondanak arról, hogy miért is érdemes az iskola görögországi szakmai gyakorlataira jelentkezni, kipróbálni magatokat és belevágni életetek eddig legnagyobb kalandjába.

A gyakorlatot sikeresen teljesített tanulók a hónap végén, ünnepélyes keretek között vehetik majd át a gyakorlat elismeréseként járó Europass Mobilitási Bizonyítványaikat, melyek segítségével, az önéletrajz mellékleteként előnyhöz juthatnak a munkaerőpiacon történő álláskereséskor.

 

Idézetek diákjaink személyes beszámolójából:

„A munka során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, melyek nagy része pozitív volt … akadtak olyan szituációk és időszakok, amik inkább megerősítettek engem. Megtanultam, hogy milyen egy ilyen nagy csapattal együtt dolgozni.” (Iklódi Hajnalka)

„A 4 hónap alatt , úgy érzem sok tapasztalatot szereztem  a munka terén , nyelvtanulás és emberi kapcsolatok kiépítésében is…. A tapasztalat szerzésen kívül megismertem sok embert, barátokra találtam ,akikkel mostanáig is tartom a kapcsolatot és remélem, hogy ez sokáig megmarad. Sok szép emlékkel gazdagodtam, amit annak köszönhetek, hogy részt vettem a gyakorlaton.” (Klaczik Dorina)
„Nagyon szerettem a szállodába dolgozni. Nagyon sok új embert ismerhettem meg és szerencsére mindenkivel dolgozhattam együtt. Így mindenkitől tanulhattam valami újat. Nagyon boldog vagyok, hogy végig csináltam az 4,5 hónapot és csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy ne féljenek kipróbálni magukat, hiszen ezzel a nem mindennapi lehetőséggel egy életre szóló élménnyel gazdagodhatnak. Kimerem jelenteni, hogy életem eddigi legjobb nyarát töltöttem Kos szigetén!” (Kiss Dorottya)

 

erasmus_vect_pos Erasmus-logo tka_logo