Az ERASMUS+ „Lendületben” címet viselő pályázat keretei között iskolánk 5 tanárának, igazgatójának és 6 tanulójának nyílt lehetősége meglátogatni cseh partneriskolánkat. A Slavkov u Brna-ban található iskolán, a cseh képzési rendszer megismerésén kívül szállodákat és egyéb vendéglátással és turizmussal kapcsolatos szakmai-tanulmányi látogatásokat tettek a résztevők. Vendéglátónk egy 540 fős állami fenntartású iskola, melyet a dél-morvaországi régió alapított, létszámát tekintve hasonló nagyságú, mint iskolánk, és széles szakképzési palettát kínál.

Azon túl, hogy betekintést nyerhettünk az éttermek, szállodák működésébe, megtudtuk, hogyan szervezik a szakmai gyakorlatot az iskola tanulóinak, és milyen keretek között tudják a slavkovi középiskola diákjai gyakorlatban is kamatoztatni tudásukat. Szó esett arról is, hogyan tudnánk a két iskola közötti kapcsolatot kiépíteni, elmélyíteni. A diákcsereprogrammal kibővített utazás alkalmával összehasonlításra került a cseh és a magyar oktatási rendszer, különös tekintettel a szakképzésre. A helyi oktatók előadásain keresztül megismerhettük a cseh szakképzési rendszert, és a partneriskola helyét a morvaországi szakképzések rendszerében. Megismerkedhettünk az ECVET programmal, az európai szakoktatási és szakképzési kreditrendszerrel. Megtekintettük az iskolát (Integrovaná střední škola Slavkov u Brna) megnézhettük a külön a szakképzésekhez felszerelt és kialakított termeket, és meglátogathattunk néhány tanórát. A cseh tanárokkal való eszmecsere után jó gyakorlatokkal, és iskolánkban is hasznosítható ötletekkel gazdagodtunk. Az előadásokon megismerük a cseh iskolarendszert és ezen belül a szakképzést is.

Kulturális programokon is lehetőségünk volt részt venni. Utunk során több városban is jártunk Morvaországban és betekintést nyertünk a cseh vendéglátásba. Általánosságban elmondható, hogy a régió vendéglátóipara fejlett, jó minőségű és modern vendéglátóhelyekkel találkoztunk, amik árban is inkább a közép-felső kategóriába sorolhatók. Csehország második legnagyobb városa Bruno, minden igényt kiszolgáló vendéglátóiparral. Több kisutcában is találtunk apró, hangulatos helyeket, ahol a klasszikus cseh vendéglők, sörházak hangulata is visszaköszönt ránk. Olmütz csendes és gyönyörű város, de nem kevésbé jelentős Bruno mellett a vendéglátóipara. Elsősorban a helyi karácsonyi vásár tett ránk mély benyomást, ami csodálatosan volt megszervezve/felépítve a főtéren. Külön hangsúlyt fektettek a szervezők a helyi, morva kézműves termékek és ételeknek is, amik külön standokkal várták az érdeklődőket. Nagy örömünkre több standnál is felfedeztünk magyar termékeket, ételeket is. A vásár kitűnően volt felépítve, rengeteg kuka és mosdó is volt, ami komfortossá, tisztává tették a teljes vásár területét. A kiszolgálás pazar volt. Itt ismertük meg a hermelin nevezetű ételt, ami egy olajban érlelt camembert típusú sajt, amit minden este újra és újra meg kellett kóstolnunk.

Összességében nagyon hasznosnak találtuk Csehországban tett rövid látogatásunkat, mivel megismerhettük a cseh szakképzési rendszert, valamint a partnerintézményt és olyan kapcsolatokat alakíthattunk ki, amelyet a jövőben is ápolni szeretnénk. Hazatérésünk után az iskola képzéseiben is felhasználhatjuk majd a tanultakat, hiszen rengeteg tapasztalattal, jó gyakorlattal felvértezve térhettünk haza. Várakozással tekintünk a cseh iskolával való további együttműködés elébe.